O KNJIZI

Ova knjiga je pokušaj barem malog doprinosa da se najružnije i najteže  stvari i događaji iz naše nedavne prošlosti popišu na jednom mjestu, utemeljeno na činjenicama i bez upiranja prstom. Događaji kao traume i ožiljci, a ne optužbe i zamjeranja.  Nažalost u knjizi su obrađeni samo neki najznačajniji događaji koji su značajno utjecali na živote velikog broja Kninjana, međutim individualni ožiljci koje su ti događaji i brojni ovdje nespomenuti ostavili na svima nama ostaju nešto s čim svi skupa živimo, ali i nastavljamo borbu za bijegom iz Limba jer: U limbu se ništa ne osjeća, i to je neosjećanje, to prazno, pusto proticanje, ali ne i oticanje bezličnog vremena ono što od avetinjskog tjesnaca između života i smrti čini užasavajući doživljaj. Do takve nepodnošljivosti doveden je on očajničkim trudom duše da se u nešto ipak uživi, uprkos zabrani nešto da osjeti.

O AUTORIMA

Igor Čoko rođen je u Kninu  1975 godine. Diplomirao je Etnologiju i  antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Po profesiji dokumentarni fotograf koji iz perpektive vizuelnog antropologa dokumentuje život, estetiku ulice i problematiku marginalnih grupa. Autor je četiri knjige fotografija i preko četrdeset autorskih izložbi i predavanja u zemlji i svijetu. Njegove knjige fotografija, dio su kolekcije biblioteke Fondacije Hasselblad u Geteborgu. Urednik je i osnivač fotografskog portala www.grain.rs koji se bavi angažovanom uličnom i dokumentarnom fotografijom. Od 1995. živi i radi u Beogradu.

SLAVEN RAŠKOVIĆ rođen je u Kninu 1984 godine. Diplomirao je sociologiju i informacijske znanosti na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu, gdje i živi od 2002. godine. Zadnjih desetak godina aktivno uključen u razne procese suočavanja s prošlošću u zemljama bivše Jugoslavije. U svom dugogodišnjem radu na dokumentiranju najtežih kršenja ljudskih prava u ratovima 90ih obišao nekoliko stotina mjesta u Hrvatskoj i regiji te intervjuirao preko 1.200 direktnih svjedoka i članova obitelji koje su nekog izgubile u ratu. Zadnjih godinu dana radi u njemačkoj nevladinoj organizaciji Forum Ziviler Friedensdienst u Beogradu.

IMPRESSUM

ŽIVOT U LIMBU Knjiga ožiljaka

Beograd/Zagreb/Knin 2020.

IZDAVAČ: Forum Ziviler Friedensdienst (forumZFD)

PARTNER NA PROJEKTU: Udruženje Grain

ZA IZDAVAČA: Nataša Govedarica

LEKTOR: Marina Kovačević

AUTORI: Igor Čoko, Slaven Rašković

UREDNICI: Igor Čoko, Slaven Rašković

WEB DIZAJN: www.grain.rs

Naslovnica: Igor Čoko – Spomenik Oluji

Naziv originala: Život u limbu – knjiga ožiljaka

Copyright 2020/21

Igor Čoko, Slaven Rašković: ŽIVOT U LIMBU- KNJIGA OŽILJAKA

Projekat podržao forumZFD Beograd

 

 

© 2021 A MarketPress.com Theme